Kasze powstają poprzez oczyszczenie ziaren różnych zbóż z tych części, które nie są dla naszych organizmów przyswajalne, mogą być także rozdrabniane i polerowane. Oczywiście im bardziej są rozdrobnione i oczyszczone, tym mniej zawierają cennych dla naszego zdrowia składników, takich jak błonnik, witaminy, minerały oraz węglowodany złożone. Właściwie powinny one gościć na naszych stołach jeśli nie częściej, to przynajmniej równie często jak makarony, ziemniaki czy ryż.

Każda kasza jest inna pod względem smaku i składu, dlatego najlepiej jeść różne ich rodzaje. Jednak przy pewnych schorzeniach czy niedomaganiach organizmu jedne lepiej spożywać częściej, a innych unikać. Kasze, a szczególnie gryczana mają dużą ilość potasu, a mało sodu, dlatego jest polecana osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi, a także przy miażdżycy i chorobach układu krążenia. Kasza jęczmienna i płatki owsiane zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Ponadto, podobnie jak kasza kukurydziana, obniżają one poziom cholesterolu. Przy nietolerancji glutenu należy wykluczyć kasze jęczmienne, pszenne (manna, kuskus) oraz płatki owsiane. Ze względu na lekkostrawność kasze gotowane na sypko lub rozklejane poleca się dzieciom, rekonwalescentom, osobom starszym, kobietom ciężarnym i karmiącym. Trzeba jednak pamiętać, że grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, w związku z czym osoby starsze, małe dzieci, czy rekonwalescenci powinni jadać drobniejsze kasze np. kuskus, mannę, jaglaną, czy drobną jęczmienną. Cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy bardziej poleca się drobne kasze, ponieważ zawierają mniej fosforu, siarki i chloru, a tym samym mniej zakwaszają organizm.

Kasze są pomocne przy anemii z racji zawartości kwasu foliowego, zwiększającego przyswajalność żelaza oraz wit. E, choć trzeba pamiętać, że nigdy nie zastąpią żelaza zawartego w mięsie. Powinniśmy także jeść ich więcej, gdy żyjemy w ciągłym pośpiechu i stresie lub jesteśmy podatni na rozdrażnienie, czy wrażliwi emocjonalnie, bądź mamy skłonności do depresji. Kasze są źródłem witamin z grupy B, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym łagodzących objawy stresu, polepszających nastrój oraz zdolność koncentracji. Zwłaszcza grube kasze są wskazane także dla cukrzyków i osób odchudzających się, ponieważ zawierają dużo skrobi, która w przeciwieństwie do węglowodanów prostych zawartych w pieczywie z drobnych mąk łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi, dając dłuższe poczucie sytości.

Kinga Karalus