W tym tygodniu składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim babciom i dziadkom i im dedykuję ten artykuł, bo przecież zwłaszcza dla Was, kiedy zdrowie czasem zawodzi, tak ważne jest, by czuć się sprawnie, a temu z pewnością sprzyja dobra dieta.

Po pierwsze pamiętajmy, aby osoby starsze jadły ok. 4-5 posiłków dziennie, z maksymalnie 4-5 godzinnymi przerwami. Najlepiej, aby były one jak najbardziej urozmaicone, ponieważ jak już wiele razy wspominałam, każdy zjedzony produkt dostarcza nam najróżniejszych, ważnych dla organizmu składników w różnej ilości i składzie. Czyli jeśli mamy 3-4 razy w tygodniu zjeść mięso, to nie możemy ograniczać się tylko do drobiu, co bardzo często robią właśnie osoby starsze, słysząc, że ich dieta ma być chuda i lekkostrawna. A to na przykład z powodu dużo mniejszej zawartości ważnego dla układu krwionośnego żelaza w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym. Mięso drobiowe poza piersią wcale nie jest chudszym mięsem niż pozostałe. Dieta lekkostrawna nie oznacza również, że babcie i dziadkowie mają jeść tylko jasne pieczywo. Wręcz przeciwnie - najlepiej, aby było ono zastępowane pieczywem pełnoziarnistym, które pomoże w odróżnieniu do jasnego walczyć z dość częstymi w podeszłym wieku zaparciami. Osoby starsze nie powinny także zapominać o codziennej porcji warzyw i owoców, bo usprawniają one pracę jelit. Zawierają także dużo witamin i minerałów, szczególnie ważnych w podeszłym wieku, kiedy to organizm słabiej wchłania te składniki, spada odporność, wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, a kości stają się bardziej podatne na złamania. Warzywa i owoce, poza tymi bardzo słodkimi - winogrona, jabłka, gruszki, dostarczają dużo węglowodanów złożonych, znacznie korzystniejszych dla zdrowia niż węglowodany proste, a zwłaszcza przy cukrzycy. Tych drugich mamy dużo we wszystkich produktach mącznych - pieczywo, makaron, pierogi, itp. Oczywiście warzyw i owoców nie trzeba jeść tylko surowych, mogą być gotowane, pieczone, duszone. Tym, którzy lubią zupy mleczne polecam zamiast kaszy manny, makaronu, czy ryżu, grube płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, czy pszenne. Dają one na dłużej poczucie sytości i nie sprzyjają tyciu. Dla

starszych osób, ze względu na lekkostrawność świetnie się nadają ryby, a morskie tłuste dodatkowo korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, poziom cholesterolu, ciśnienie i układ nerwowy. No i nie zapominamy o ograniczaniu soli, której najwięcej jest w pieczywie, wędlinach i serach żółtych.

Kinga Karalus