Ostatnio przedstawiłam trzy fakty dietetyczne, które ułatwiają odchudzanie a przy tym nie wymagają dużego wysiłku ani silnej woli. Dziś kolejne podpowiedzi dotyczące zdrowego odchudzania bez głodzenia się.

1. Białko! 1g białka dostarcza 4kcal (tyle samo co 1g węglowodanów i ponad 2 razy mniej niż gram tłuszczu), przy tym wymaga największego nakładu energii ze strony organizmu do strawienia go. Białko dodatkowo przyspiesza podstawową przemianę materii o około 25%, przy tym węglowodany o około 6-10% a tłuszcze o około 4-6%. Składnik ten jest podstawowym materiałem budulcowym dla naszego organizmu. Przyspiesza regenerację komórek i tkanek, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu wody w organizmie i obrzękom. Znajduje się ono w mięsie zwierząt i ryb, nabiale, nasionach roślin strączkowych, pieczywie oraz niektórych warzywach. Najkorzystniej wybierać chude produkty białkowe, czyli chude mięsa i wędliny, niskotłuszczowe mleko, chude twarogi, jogurty naturalne, warzywa. Jednak z białkiem nie można przesadzać, powinno ono stanowić 10-15% energetyczności naszej diety, czyli 0,7-0,9g/kg masy ciała. Większa ilość obciąża nerki i wątrobę oraz zakwasza organizm.

2. Wapń! Ten składnik mineralny sprzyja odchudzaniu. Znajduje się przede wszystkim w mleku i przetworach mlecznych, drobnych rybach zjadanych z ośćmi, nasionach roślin strączkowych, niektórych warzywach. Do prawidłowego przyswajania wapnia niezbędna jest witamina D, aktywowana pod wpływem promieni słonecznych. Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego też produkty zawierające wapń nie powinny być całkowicie pozbawione tłuszczu. Wybierajmy więc mleko 0,5-1,5% tłuszczu, jogurty naturalne zawierające 2-3% tłuszczu, serki ziarniste i twarogi półtłuste. Nie zapominajmy też o spacerach i korzystaniu ze słońca (jeżeli nie jest schowane za chmurami).

3. Ananas! Jest to wspaniały owoc, szczególnie dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości oraz reguluje pracę jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Owoc ten jest niskokaloryczny (zawiera 54kcal w 100g) a przy tym nasz organizm musi zużyć sporo energii, aby go rozłożyć i strawić. Do tego jest słodki, więc zaspokaja ochotę na słodycze oraz zawiera dużo wody, niezbędnej do prawidłowej pracy organizmu.

Dalsze ciekawostki w kolejnym numerze.

mgr Marta Niedziałkowska

www.tusia.com.pl