Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie otrzymał zaszczytny tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i związany z tym certyfikat, który przyznawany jest przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Szkoła, w której rodzą się talenty
Zwycięzcy kulinarnego konkursu Wiktoria Parzych i Oskar Nowak przed jury złożonym z kucharzy-olimpijczyków

PALMA PIERWSZEŃSTWA

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie dzięki staraniom nauczyciela Michała Denesiuka wziął udział w procesie weryfikacji szkół ubiegających się o miano Kuźni Talentów Kulinarnych. Starania te zakończyły się sukcesem.

- Nasza szkoła jest pierwszą w województwie i 9. w Polsce, która może pochwalić się takim osiągnięciem – cieszy się dyrektor Danuta Maroszek.

Z okazji zdobycia tytułu szkołę uhonorowano specjalną tablicą, Jej uroczyste odsłonięcie, poprzedzone akademią, nastąpiło 9 września. W uroczystościach oprócz władz powiatowych wzięli udział przedstawiciele zarządu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich: prezes Krzysztof Szulborski oraz Krzysztof Gradzewicz i Andrzej Ławniczak. Wszyscy będą reprezentować Polskę na olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie.

WERYFIKACJA

Prestiżowy tytuł „Kuźnia Talentów Kulinarnych” w formie certyfikatu nadawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, wykwalifikowaną kadrą, utalentowanymi uczniami oraz absolwentami, którzy już mają sukcesy na polu gastronomii. Poziom nauczania, czyli zdobyte w szkole umiejętności najlepiej poddać ocenie podczas konkursów. Uczniowie ZS nr 2 akurat często wychodzili z nich zwycięsko, tak na niwie krajowej, jak i europejskiej. Największym osiągnięciem było zajęcie I miejsca we włoskim Spoleto, w kulinarnych zmaganiach „Olive, Oil in Cooking”. Chodziło w nim o wykorzystanie oliwy w sporządzaniu potraw, co jest akurat włoską specjalnością. Nikt nie spodziewał się, że główną nagrodę zgarnie skromna ekipa z Polski, ze Szczytna.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.