Już wkrótce uczniowie Zespołu Szkół nr 2 mogą stać się prawdziwymi ekspertami w dziedzinie przyrządzania potraw z ryb i owoców morza. Pomoże im w tym realizacja międzynarodowego programu Erasmus +. W tajniki sztuki kulinarnej szczycieńską młodzież będą wprowadzać partnerzy z Włoch i Chorwacji.

Będą się uczyć od najlepszych
Uczniowie ZS nr 2 (na zdjęciu z nauczycielem Michałem Denesiukiem), dzięki udziałowi w międzynarodowym projekcie zdobędą cenne umiejętności

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie znalazł się w gronie zaledwie dwóch szkół w Polsce, które uzyskały środki w ramach międzynarodowego programu Erasmus +. Na realizację przedsięwzięcia placówka zdobyła blisko 107 tys. euro. Jej partnerami są szkoły gastronomiczne we włoskim Spoleto i chorwackim Splicie. W ramach projektu zarówno uczniowie, jak i nauczyciele będą doskonalić swoje umiejętności zawodowe. Jednym z ważniejszych elementów szkoleń jest przyrządzanie potraw z ryb i owoców morza. – Mieszkamy na Mazurach, mamy mnóstwo jezior, ale w ofercie naszych lokalnych restauracji jakoś tego nie widać – zauważa Alina Niezgoda, nauczycielka języka angielskiego w ZS nr 2, koordynatorka projektu. – Jak się uczyć, to od najlepszych. Dlatego postawiliśmy na współpracę z Włochami i Chorwatami, dla których przyrządzanie potraw z ryb i owoców morza to chleb powszedni – dodaje. Już w kwietniu grupa 5 nauczycieli i 11 uczniów pojedzie do Włoch na specjalistyczne szkolenia. Młodzież będzie w ich trakcie nabywać praktyczne umiejętności, z kolei pedagodzy zapoznają się z tamtejszymi programami nauczania, aby wprowadzić pewne podpatrzone rozwiązania w swojej pracy. Szkolenia, które zaplanowano także u nas i w Chorwacji, poprowadzą profesjonalni kucharze.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.